GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Jobber døgnet rundt før Sting-konsert

FORNØYD: Kultursjef Morten Midtlien sov ikke godt natta før billettene til Sting-konserten ble lagt ut, men publikumresponsen var så stor at alle billettene ble revet vekk umiddelbart. 
 

 

Kultursjef Morten Midtlien i Hamar kjenner det nå, to dager før 8.000 mennesker kommer til Stortorget i Hamar for å høre på Sting. Han er allikevel spent og lettet. Billettene ble revet vekk.

May-Britt Bjørlo Henriksen

maybritt@galleriekg.no 954 33 557 

7.000 av de 8.000 billettene ble solgt de første 19 minuttene etter at billettsalget åpnet. Markedsføringsplanen kunne legges nederst i skuffen, for i løpet av en time var konserten utsolgt. Det var selvfølgelig ikke optimalt i et markedsføringsperspektiv for Hamar-regionen, men kultursjefen er glad for at rundt 2.500 av billettene er kjøpt av folk utenfor Hamar kommune.
Forventningene. Presset. Logistikken. Et enormt apparat av frivillige, kommuneansatte og proffe konsertarrangører. Alle legger ned en enorm innsats for å få i land den første store konserten på Stortorget i Hamar. To år etter at Stortorget var ferdig gjenoppbygd.
Dette er et arrangement hvor alle inngangene til torget stenges av, og bygningene blir en naturlig avgrensning av konsert-plassen. Samtidig som virksomhetene på torget inkluderes i det som blir en av årets store folkefester.
Regionens Festspill
Arrangementet er en del av Festspillene i Elverum (FIE), og det er Hamar kommune, Stange kommune og Hamar Olympiske Anlegg (HOA) som står som arrangør, sammen med Festspillene i Elverum.
 Årets program representerer en endring i Festspillenes retning, både i program, og i valg av spillesteder. Festspillene fikk i fjor fikk ny kunstnerisk leder i hamarsingen og den internasjonalt kjente trompetisten, Ole Edvard Antonsen. Mange av strykerkonsertene FIE er kjent for, er nå erstattet med blåserkonserter. Som blant andre, Morgenkonserten på stupetårnet 14. august, hvor Ole Edvard Antonsen med band ønsker solen velkommen klokken 5 om morgenen.
For å få gjennomført dette enorme arrangementet på lørdag 6. august på Stortorget i Hamar er mange involvert. Vi benytter anledningen til å bli bedre kjent med kultursjefen i Hamar som har en sentral rolle i avviklingen av konserten.
Oppveksten i Årnes i Nes kommune på Romerike var preget av mye musikk og sang. 
- Jeg spilte fiolin og sang, og drev med masse idrett. Da jeg ble voksen tok jeg lærerutdanning, på Musikklinja her på Hamar. Og Hamar har vært hjemstedet mitt de siste 15 årene. 
Tobarnsfaren bor med kone og barn på Smedby, jobbet som rektor på Romedal ungdomsskole i tre år, og kom i august i fjor til byen hvor han har bodd de siste 15 årene som kultursjef. Det var etter fire år som kultursjef i Stange kommune. Det var da han fremdeles var kultursjef i Stange at ideen om en Sting-konsert kom opp. Da var det ikke spørsmålet om hvor konserten skulle være som ble det vesentligste, men at den skulle arrangeres. Det var først da det var bestemt, at Stortorget steg fram som et naturlig valg. Et samarbeid med arrangørselskapet Venues sikret den kjente artisten.
 Midtlien vil ikke uten videre spekulere i hva det betyr for Hamar at en artist av Stings internasjonale format opptrer i byen.
- Det som skjer nå er at vi lærer og erfarer hva det vil si å arrangere en slik stor konsert på Stortorget. Det gjør at vi kan arrangere en konsert av dette formatet på et senere tidspunkt. Det vi vet at det betyr er at vi har flere tusen tilreisende som kommer trekkende til Hamar sentrum den dagen, og det betyr at vi får muligheten til å vise frem sentrum og Stortorget denne dagen. Vi tror også at det skaper en kryhet og stolthet i byens befolkning å være vertskap for Sting. 
Mulighetenes torg
 To år etter at Stortorget ble åpnet har det fortsatt ikke helt funnet sin plass i folks hverdagshjerter. Selv om det de siste ukene har vært et yndet sted for den yngre generasjonen som spiller mobilspillet PókemonGo og jakter på Pókemoner der. For mange er det et torg man haster gjennom når man skal til den ene eller andre kanten av byen. Eller når man skal spise på et av torgets spisesteder. Spørsmålet er hva som skal til for å skape et vitalt torg som innbyr til aktivitet. Det ligger mange muligheter i torget som ikke bare er omkranser av utesteder, kunstgalleri, men også Kulturhuset med Innlandet Teater, Biblioteket og kinoen.
- Det er noen utfordringer med torget i Hamar. For å begynne med det som er bra. Det er veldig flott, visuelt sett. Det har vær mye ståk og støy rundt denne fontenevarianten vi har i den sosiale ringen. Man kan sikkert mene seg ihjel om fontenen i mange år fremover, men det er et flott torg. Stortorget er hverken kjempestort, eller lite. Det er midt i mellom. Det er for stort til å lage de små møteplassene, og for lite til å hente inn Bruce Springsteen. Men det er et torg vi kan fylle med aktivitet. Når vi nå ser at flere aktører som blant andre Flagstad-festivalen og vi begynner å ta i bruk Stortorget er det ikke så mye som skal til. 
- Den daglige aktiviteten er jeg mer usikker på hvordan vi skal få til, men det henger sammen hvor folk er.
Midtlien tror at bruken av torget etterhvert vil finne sin form, og at det nok kan innbefatte kulturaktiviteter. Han mener at det må bli et fellesprosjekt mellom kommunen, kulturetaten, de private gårdeierne og næringslivet å finne ut hvordan torget skal disponeres. Når torget stenges er kommunen avhengige av et godt samarbeid med 12 til 15 samarbeidspartnere som holder til rundt torget.
SAMARBEID: Kultursjef Morten Midtlien (t.v) og styreleder Bjørn Gudbjørgsrud i Festspillene i Elverum i samtale ved Galleri EKG på Stortorget.
- Det krever i mange sammenhenger at man putter litt ressurser inn hvis man skal få til aktivitet her som er attraktivt nok. Et lite arrangement her ser ganske stusselig ut, og skal du lage et stort, koster det masse penger. Jeg tror at vi sammen med de kreftene som finnes i Hamar allikevel kan få til aktivitet her. 
- Jeg tror kommunen må ta sin del av ansvaret for hvordan vi skal få torget til å ta en retning .  
Det ligger en politisk forventning om at det skal skje ting på torget.
Fortsatt kultursatsing 
Hamar kommune har hatt et ekstra stort fokus på kultur de siste par årene siden det nye Kulturhuset ble åpnet. Dette er en satsning som kultursjefen ser for seg videreføres. 
- Hamar har et rikt idrettsliv, med mange forskjellige arenaer som fungerer godt. Så jeg ser ingen motsetning mellom det, og en fortsatt kultursatsing i årene som kommer.
Som alle andre kultursjefer er Midtlien og de i overkant 80 medarbeiderne i kultursektoren i Hamar underlagt de politiske styringsdokumentene. Selv om en ny kulturmelding er på trappene, vil kultursjefen heller styre etter planen fra 2010-13 enn å lage en ny kulturmelding før den nye kommuneplanen er ferdig om et og et halvt år.
- Det er selvfølgelig viktig for oss å finne de mulighetsrommene som vil ligge i den kommende planen. Det kommer til å skje mye med torg og by – og sentrumsutviklinga i årene som kommer. 
Midtlien er både visjonær og ambisiøs på vegne av kulturlivet i Hamar. Han mener at Hamar har et rikt kulturliv på mange nivå som må ivaretas. Ikke alt faller under hans domene, men en av de tingene som kan være viktig både for Hamar som kulturkommune og som Innlandets hovedstad, er et bedre samarbeid innen kultursektoren på tvers av kommunegrensene. 
- Når vi arrangerer denne konserten lørdag er det et samarbeid med både HOA og FIE, men det er også et samarbeid mellom Hamar og Stange. Jeg ser ingenting i vegen for at vi ikke skal samarbeide med andre senere også. Men det krever en vilje til dialog. 
Kultursjefen ser ikke bort fra samarbeid med Gjøvik, Ringsaker og Lillehammer i framtiden. Torget er en brikke, Mjøsa er en annen brikke for å løfte Innlandet. Midtlien mener det kan være en Mjøs-festival, eller det kan være temafestival, men det viktige blir å gripe fatt i Mjøsa for å få til en fellessatsning. Han forteller at det er mange som har snakket om det i kjølvannet av Sommeråpent og Nrks Skibladner-prosjekt. 
- Næringssjefen i Ringsaker snakket i vår om en Mjøs-festival. Vi har hatt mye på gang i år, men jeg vil gjerne være med på å kaste ball om dette. 
Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke