Poesifestival på Hamar med intenst og fyldig program

Rolf Jacobsendagene
Nytt program og nye mennesker i programrådet gjør at publikum vil møte poeter og programposter som ikke har vært der tidligere.Årets program er variert og ser spennende ut.
May-Britt Bjørlo Henriksen
I Nordisk poesifestival/Rolf Jacobsendagenes mandat ligger det at det er en Nordisk poesifestival, noe som også gjenspeiles i programmet.
– På programmet i år er det to danske og en finlandssvensk. Et par som har falt ut på grunn av pandemien, sier Kjersti Bronken Senderud i programrådet. De øvrige i programrådet er Ted M. Granlund og Hans Kristian Rustad.
Markeringen av Rolf Jacobsens 100-årsdag i mars 2007 ble starten på det som i dag er Nordisk poesifestival | Rolf Jacobsen-dagene. Etter først å ha vært arrangert annethvert år ble festivalen fra og med 2011 en årlig begivenhet, fortsatt lagt til dagene rundt Rolf Jacobsens fødselsdag 8. mars.
Tar i bruk byen
– Nytt av året er at vi bruker byen enda mer enn det som har vært tidligere. Så det er en veldig bra ting for at Hamars befolkning kan føle et større eierskap til festivalen siden den er på deres kafeer, hjørner og torg, sier Bronken Senderud.
Årets festival trekker veksler på mange kunstfelt som for eksempel dans, musikk og billedkunst.
– Jeg skal ha en samtale med Gro Dahle, sier hun.
Gro Dahle har skrevet boksingelen Tur med hunden sammen med danser og koreograf Marie Bergby Handelan. Den handler om dans, bevegelse, gulv og kropp. Om å gynge, svaie og rugge. Her stiller de spørsmål om hva slags bevegelser bærer en forfatter på? Finnes det et bevegelsesspråk som hører til tekstene? For hvert nye litterære verk som skrives frem, jobbes det også fram en ny kropp?
Senderud skal også ha samtaler med flere av festivalens øvrige poeter som Henrika Ringdal og Gunnar Wærness.
– Vi åpner poesien i mange retninger. Vi presenterer sterke musikalske innslag. Konsert med Sinikka Langeland, og bassist Sigurd Hole skal på Nordisk Poesifest jobbe litt med klangfarger i mellom opplesninger. Det tror jeg kan utvide den seansen, sier Bronken Senderud.
Ny tilnærming
Noen år har festivalen hatt ett tema.
– Det har vi valgt å ikke ha. Det gjør at vi kan være friere, og allikevel kan ha mange tråder som handler om poesien som en utvidende faktor, sier Bronken Senderud.
– Det har vi valgt å ikke ha. Det gjør at vi kan være friere, og allikevel kan ha mange tråder som handler om poesien som en utvidende faktor, sier Bronken Senderud.

Hun forteller at det er mange hensyn å ta i planleggingen av en slik festival. Poesifestivalen har også program for barn, og åpen mic for ungdom. De har også en diktkonsert som heter Mellom Stillhet, egen dag med seminar om festivalpoet Tone Hødnebø.
– Da vi fikk landet programmet var vi veldig fornøyd. Det er et bredt program. Før har de hatt mange faste poster som har gått igjen. VI har laget poster etter de forfatterne vi hadde lyst til å ha, sier hun.
To år med pandemi har bragt nye tanker til bordet, og nye medier er tatt i bruk. Som at de har fått støtte fra Fritt ord til lage en podcast.
– Hvorfor vi har laget podkast? Da vi ikke kunne lage en fysisk festival søkte vi om midler til å lage en podkast, sier Bronken Senderud.
Det startet med at Ole Karsen, professor på høgskolen trakk noen linjer fra 60-tallet fram til i dag. Bronken Senderud hadde en samtale med lyriker Eldrid Lundens som startet forfatterstudiet i Bø. Professor Hans Kristian Rustad hadde i en av podcastene en samtale med Benjamin Yazdan som skriver en doktorgradsavhandling om Tone Hødnebøs diktning. Bronken Senderud samtalte med Henrika Ringbom. En finlandssvensk lyriker og oversetter, bosatt i Helsingfors som vi også vil få møte på årets festival.
– Tanken med podcast var å holde festivalen litt flytende i den perioden vi ikke kunne arrangere en fysisk festival. I tillegg har vi hatt noen fysiske arrangement på kulturhuset, sier Bronken Senderud.
Program
Som mange andre kulturarrangører er det litt skrint med penger til annonsering og markedsføring, men programmet ligger på festivalens hjemmeside, og vår anbefaling er å ta en titt på det. Det er også lagt ut rundt om i byen. Det ser veldig spennende ut, er bredt sammensatt og presenterer poesi i møte med, eller gjennom flere andre kunstarter.