GalleriEKG.no
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Små historier - eksistensiell fortelling

Ole Rosén i Galleri EKG   Foto: Maria Natalie Skjeset

Utstillingen Analog melankoli av Ole Rosén går mot slutten. 27. februar er siste visningsdag, og har du ikke sett den er det verdt å ta turen til Galleri EKG på Hamar for å se den.

May-Britt Bjørlo Henriksen

mb@ordogbilde.no

Utstillingen av Roséns skulpturer er godt mottatt, og flere av verkene er allerede solgt. Galleri EKGs lokale viser seg å være godt egnet til å presentere utstillingen hvor statuene hver for seg forteller mange historier, og til sammen har et tema som nok kunne vært selvrefleksjon i trusselens tid. Samtidig som utstillingen gjennom kjente referanser berører eksistensialistiske livsanskuelser publikum inviteres til å ta stilling til.

 

Kunstneren forteller at han utforsker virkeligheten på ulike vis, men at han har et naturalistisk utgangspunkt for nesten alt han gjør. Så når det kommer til stykket vil han nok vil overlate til publikum å tolke historiene skulpturene uttrykker, uavhengig av hans intensjoner i det øyeblikket han skaper dem. Rosen arbeider med flere teknikker, og på utstillingen vises også maleri og tegning.

Tiltales av det autentiske

I forhold til utgangspunktet han har når prosessen starter, oppstår det ofte tillegg, forskyvninger eller annet som forkludrer skulpturen på ulike vis. Så selv om formen i skulpturene som regel er figurative så kan disse tilleggene, sammenstillingene eller størrelses-forskyvningene  åpne for andre tolkninger enn han i utgangspunktet la i dem.

I forkant av utstillingen sa Ole Rosén:

«Det autentiske tiltaler meg - det er noe jeg må forholde meg til - med forbehold. Noe som problematiserer fortellingen»

Ole Roséns har mange jern i ilden. Ved siden av eget kunstnerisk arbeid underviser han på Einar Granums kunstfagskole og har flere samarbeidsprosjekter med andre kunstnere på gang. Mens utstillingen Analog melankoli vises i Galleri EKG på Hamar er de i ferd med å ferdigstille et  KORO-prosjekt han og samboeren Mari Røysamb, som også er kunstner, skaper ved barneavdelingen på Haukeland.

Perlene

Det nye barne- og ungdomssenteret på Haukeland skal samle alle tilbud innen psykiatri og somatikk til de under 18 år. Tanken er at barnet skal slippe å flyttes rundt for å få utredning, behandling, skolegang og aktivitetstilbud. I stedet kommer ekspertene til barnet. Derfor har det vært viktig i utformingen av kunstprosjektet: Perlene at skulpturene skal ta utgangspunkt i barnas behov og opplevelse, og barnas øyehøyde er brukt til å skalere de ulike flatene i de ulike perlene.

Skulpturene, eller perlene, varierer i form og størrelse, og de første ble utplassert i 2017. Oppdraget med utsmykkingen kom på forespørsel fra KORO som produserer, forvalter og formidler kunst i offentlige bygg og på andre offentlige arenaer.

Både KORO og Nrk har laget film om prosjektet.

Film KORO om Haukeland « Perler»;

https://koro.no/skattene-pa-haukeland/? utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=skattene-pa-haukeland

Film NRK om Haukeland « Perler»

https://tv.nrk.no/serie/innestengt-kreativitet/2020/MKTV38000420/avspiller 

Ole Rosén (f.1958) har utdanning fra Statens Kunstakademi i Oslo (1984 – 88), Hovedskous målarskola Gbg (1982- 84) og universitet i Sverige (1978 - 82)Han har stilt ut en rekke ganger separat i Sverige og Norge, deltatt en mengde gruppeutstillinger og juryerte kollektivutstillinger. Han er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd, Statens Konstråd mfl. offentlige instutisjoner og har utført en rekke offentlige oppdrag.

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke